De jeugd heeft (g)een toekomst, Mark.

Hai Mark,

Fijn dat de kappers weer open mogen. En dat je met maximaal 1 andere persoon op de verdieping van een IKEA of Bijenkorf of HEMA of zo mag lopen. Tien minuten. Fijn dat middelbare scholen weer deels open mogen. De jeugd heeft namelijk de toekomst.

Maar je vergeet stelselmatig 1 groep, Mark. En mijn hart breekt zo langzamerhand hierom.

Herinner je je nog, Mark, hoe dat was in je studententijd, daar bij de studie geschiedenis in Leiden? Hoe leuk het was om met gelijkgestemden te discussiëren over wat je leerde? Hoe je vrienden in die tijd maakte, die je voor de rest van je leven hebt? Diezelfde vrienden bij wie je nu even jezelf mag zijn als je uit dat torentje naar huis fietst?

Belangrijk, heh, die tijd. Ik zelf heb een HBO opleiding gedaan. Een heerlijke tijd. Ik leerde er van alles over studentenverenigingen, over bestuursfuncties. Ik ontmoette er mijn (ex)man, en maakte er vrienden voor het leven. Ik leerde er zelfstandig zijn. Een vormende tijd, zonder meer.

Mark, ik heb drie studenten. Een daarvan studeerde al aan de uni, de andere twee begonnen er dit studiejaar aan. Drie keer raden hoe vaak zij de campus hebben gezien. Juist. Nul keer. Medestudenten? Nee, nou ja, via Zoom. Iedere les, iedere werkgroep is via Zoom. Tentamens? Via Zoom. Met meerdere camera’s aan. En maar hopen dat je WiFi het houdt, want als die er even uitklapt, denken ze misschien wel dat je spiekt of zo. De universiteitsbibliotheek zodat je onderzoek kunt doen? Vergeet het – nul keer.

Dat er weer wat meer mag, Mark, is fijn. Maar je vergeet ze, keer op keer. Ze worden nauwelijks genoemd, de studenten.

Neem mijn jongste. Hij wordt misschien wel een briljant psycholoog. Hij begon vol energie en zin aan de studie psychologie. Hij vond het geweldig.

Maar de rek is eruit. Waar hij vanaf september braaf alles online doet, is het eigenlijk nu, na 6 maanden online en nooit eens naar de campus, na zes maanden niemand in het echt zien van je studie, een beetje op. Hij heeft er niet zoveel zin meer in. Terwijl hij geweldige punten haalt. ‘Altijd maar dat scherm,’ zei hij vandaag moedeloos tegen me. ‘Ik ben het zo beu. Ik zie niemand, ik ken ze niet in het echt.’ Gisteravond in de persconferentie, werd hem gewoon weer geen perspectief geboden.

Niets eens: jullie zijn de eerstvolgende groep voor wie we aandacht hebben.

Ze bungelen ergens onderaan je agenda.

Ze betalen al hun collegegeld. Voor wat?! Ik ken al een aantal studenten die gestopt zijn. Kinderen van vriendinnen. Die hebben er geen zin meer in, dat online en niets mogen en niets kunnen.

Vergis je niet, Mark. Studenten zijn per definitie gemotiveerd. Ze steken zich vaak diep in de schulden, om die studie te kunnen doen. Ze weten dat ze minimaal drie maar waarschijnlijk veel en veel langer bezig zullen zijn met bachelors en masters. Ze willen naar de campus, ze willen die collegezalen in. Ze willen elkaar ontmoeten, vrienden voor het leven maken, ze willen later ook kunnen zeggen dat het de leukste tijd van hun leven was. Ze willen niets steeds gedeprimeerder achter hun schermen zitten.

Maar ze bungelen onderaan. Al was er maar een plan dat ze eenmaal per twee weken naar de campus mochten. In kleine groepjes – en het zijn studenten, dus zij begrijpen die 1,5 meter echt wel, beter dan brugklassers of zo.

Wanneer mogen zij weer, Mark? Kun je daar iets zinnigs over zeggen? Kunnen we het eindelijk over de studenten gaan hebben – de beleidsmakers, virologen, artsen, economen en psychologen van de toekomst?

Want de jeugd zou toch de toekomst moeten hebben? Maar wat is een toekomst zonder perspectief?

Groet van een moeder van drie studenten.

#MarkRutte #studenten #lockdown #crisis #hugodejonge #kabinet #VVD #D66 #cda #perspectief

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s