‘Succes is een keuze!’ – schei toch uit!

Er verscheen een filmpje op mijn tijdlijn. Een vloggende coach die vertelde over hoe succes een keuze is, geven het nieuwe nemen en hoe je iedere dag weer 86.4000 seconden krijgt om het goed te doen.

Schei toch uit. Succes is keihard werken en soms een vleugje geluk. En hard werken is ook geen garantie op succes, maar je doet in ieder geval je best. Ik sprak laatst een coach die haar eigen NLP-opleiding had gevolgd bij een van de grotere ‘goeroe’s’ op dat gebied. Ze was ontgoocheld. ‘Hij bleek zelf privé een enorme puinhoop van zijn leven gemaakt te hebben en toen ik hem vroeg waarom hij dan daar ook niet met alles wat hij anderen leerde, aan de slag was gegaan, had hij geen antwoord. Hij geloofde er eigenlijk zelf niet zo in. Hij woonde in een piepklein hotelkamertje en had zijn huwelijk laten stranden. Hij viel van zijn voetstuk af. Alles wat hij ons leerde over investeren in zakelijke en privé relaties, over commitment, over werken aan iets en goede communicatie – het bleek niet meer dan opgedreunde lesjes met holle retoriek.’

Het zette me aan het denken. Ik ken ze ook, dat soort coaches. Vol geweldige oneliners. Clichés waarvan je in eerste instantie denkt: wow! Wat ontzettend waarachtig klinkt dit!’

Tot je er goed over nadenkt. Als schrijfster weet ik dat succes geen keuze is. Het is een enorme mix van factoren. Keihard werken (of soms gewoon een gelukstreffer omdat je een boek schrijft dat net goed valt), geluk hebben omdat de markt net rijp is voor dat boek, hopen dat het ergens, door een toonaangevend en invloedrijk medium wordt opgepikt en goed gerecenseerd. Hopen dat het een goede plek krijgt in de winkel. Liefst in de etalage.

Onder Mijn Huid was een van mijn meest succesvolle boeken in termen van recensies. Het was hard werken geweest, een heel persoonlijk boek over sexting. Het werd lovend ontvangen, maar helaas nu nooit eens op televisie besproken. In bijna iedere bespreking stond wel ‘een must-read voor iedere ouder, leerkracht en jongeren tussen 12-15 jaar.’

Helaas bleven de verkoopcijfers flink achter. Niets wat ik anders gedaan had, was daar van invloed op geweest.

‘Ja,’ zullen de hardliner coaches nu roepen. ‘Maar dat harde werken, DAT is een keuze.’

Ah! Dus je kunt ervoor kiezen om je kans op succes in iets – zakelijk of privé – te benutten of niet?! Dus als je leven geen echt daverend succes is, heb je dat eigenlijk niet gewild – zoiets. Dan is ‘onsucces’ ook een keuze – maar ik weet uit persoonlijke ervaring dat dat absoluut niet zo is. Soms overkomen je dingen waar je gewoon geen invloed op hebt.(Ja, ja, zucht, hoe je daar mee omgaat, dat is dan weer een keuze…).

Ik geloof er niet in. Als je een succes van iets wilt maken, moet je werken aan iets. Is je leven, je relatie, je carrière geen succes? Dan moet je aan de slag. Werken. Investeren. Commitment tonen. Zelfinzicht hebben – wat doe ik nog niet goed? Daar desnoods hulp bij vragen. En je moet hopen op wat geluk.

Succes is niet iets waar je recht op hebt. Evenmin als geluk. Dat zou makkelijk zijn. Aankloppen bij een instantie en zeggen: ik heb gekozen voor succes, maar waar blijft het nou? Ik heb er toch recht op?

Succes is niet bakken met geld verdienen. Succes is kijken naar wat je doet en er tevreden over zijn, omdat je weet dat je eraan werkt, je  jezelf succes-estee-laudergecommitteerd hebt ook als de omstandigheden even tegen zaten, je niet achterover bent gaan leunen om te kijken wat er nou mee zou gebeuren, het je niet aan laat leunen maar (pro)actief aan de slag gaat.

In dat opzicht bezien is Onder Mijn Huid een groot succes, en weet ik dat ik er alles aan gedaan heb om het te laten slagen.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s