Wat te doen als er naaktfoto circuleert?!

Afgelopen zondag sprong een 15 jarige jongen van een flat in Enschede en maakte een einde aan zijn leven. De reden? Een naaktfoto van hem op Instagram. In- en intriest. Als moeder van een slachtoffer van sexting en als schrijfster van boeken hierover, weet ik ook dat dit nooit een oplossing is. Maar hoe ga je als kind dan wel om met een naaktfoto die van jou verspreid is? Ouders en opvoeders, ga hier alsjeblieft over in gesprek met kinderen.

Wat te doen als een naaktfoto van jou verspreid is:
1. VERTEL het tegen je ouders. Ja, dat is lastig en moeilijk, maar je wilt niet dat je ouders zo’n foto onder ogen krijgen zonder dat jij dit zelf verteld hebt. Dus vertel het, je hebt hun hulp hierbij nodig voordat het in je hoofd een te groot probleem wordt.

2. Weet je wie de foto online heeft gezet of verspreid heeft? Vraag die persoon het eraf te halen en meldt DAT JE AANGIFTE ZULT DOEN.

3. Doe aangifte. Altijd. Hoe lastig ook. Niemand heeft het recht foto’s van jou te verspreiden zonder jouw toestemming. Dus ga samen met je ouders naar de politie en doe aangifte of maak er een melding van.

4. Er zijn allerlei instanties die je kunnen helpen en je – desgewenst – anoniem van advies kunnen voorzien. Een van die instanties is: http://www.helpwanted.nl  – bezoek de site en daar kun je anoniem je verhaal kwijt.

5. Zorg dat iemand op school het weet. Een leerkracht, je mentor, een zorgcoordinator. Ook zij zijn er om je te helpen en ondersteunen hierin. Je hoeft dit namelijk niet alleen te doen!

6. Heb je last van mensen die je online hiermee pesten? Ga een poos offline, zet je accounts achter slot en grendel. Zo zorg je ervoor dat je niet de hele tijd te maken krijgt met nare tweets of berichten.

7. Hoe naar de situatie ook is – hou een ding goed in gedachten: je bent niet de eerste en niet de laatste bij wie dit gebeurd is. En op een dag is het echt OUD NIEUWS en zijn er andere dingen waar mensen zich weer mee bezig gaan houden. En voor de volgende keer: gewoon kleding aanhouden op foto’s, zo loop je het minst risico.

 

Ga ook vooral in gesprek met kinderen over het niet verder verspreiden van zo’n foto! De daders – verspreiders – gaan te vaak makkelijk vrijuit. De nadruk ligt erg op het niet maken van zo’n foto (voorlichting voor het slachtoffer), maar kinderen moeten vooral ook gewezen worden op het niet verspreiden van zo’n foto (voorlichting aan potentiële verspreiders). Een foto is snel verspreid uit baldadigheid, macht, wraak, voor de lol – maar de effecten kunnen dramatisch zijn. In de voorlichting moet dan ook meer aandacht komen voor het niet verspreiden van deze foto’s – want sexting is helaas een fenomeen dat voorlopig nog niet weg zal gaan.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s