Als we nu eens allemaal een naaktfoto online zetten…

Stel je het volgende voor: 

Je gaat naar de bank en je vraagt een lening. Die krijg je. Er zit wel een flink rentepercentage op, maar je bent wanhopig en je leent het bedrag, wat snel oploopt vanwege genoemde rente. De bank begint na een tijdje te morren, ze willen hun geld wel terug. Maar ja, je hebt het niet. Daar weet de bank wel wat op: je moet gewoon een naaktfoto van jezelf sturen als onderpand. Zo weet de bank zeker dat je terug gaat betalen, want je wilt niet met je hele hebben en houden frontaal op de website van de bank komen, laat staan op hun sociale media.

Te idioot voor woorden? Nee, niet echt.  Deze Chinese bank doet namelijk zo zaken.

Waarom zijn we toch zo chantabel als het om naaktfoto’s gaat? Als ik een naaktfoto van mezelf hier zou plaatsen, maakt mij dat chantabel? Ik mocht eergisteren op bezoek gaan bij Help Wanted – onderdeel van Expertisebureau Online Kindermisbruik, waar ook Meldpunt Kinderporno onder valt alsmede Meldpunt Kindersektoerisme. We spraken er over mijn boeken Onder mijn Huid en Vijftien, die beide gaan over  online misbruik – de een over sexting, de ander over grooming. Onderwerpen waar het bureau dagelijks mee te maken heeft en waar helaas steeds jongere kinderen slachtoffer van worden.

 

Onder mijn huidSchermafbeelding 2016-02-29 om 15.06.47.png

We spraken over hoe we kinderen en jongeren kunnen helpen om uit deze situaties te komen. Helpwanted heeft als uitgangspunt dat ze kinderen, jongeren en opvoeders adviseren hoe om te gaan met deze situatie, en daar waar nodig te helpen bij bijvoorbeeld het verwijderen van belastend materiaal dat online staat. Ze staan bij de sociale media bekend als trusted flagger, wat betekent dat als zij bij bijvoorbeeld Instagram het verzoek indienen een bepaalde foto eraf te halen, hun verzoek bovenop de stapel komt en het dus sneller kan gaan dan wanneer jongeren dit zelf vragen (waarbij overigens de jongere wel zelf eerst geprobeerd moet hebben de foto van sociale media af te krijgen).

Schermafbeelding 2016-07-14 om 12.57.49.png

Terug naar de vraag: waarom maakt een naaktfoto ons zo chantabel? Schaamte, ongetwijfeld. Veel van de kinderen en jongeren die contact zoeken met Help Wanted, durven het niet tegen hun ouders te vertellen dat ze een naaktfoto naar iemand hebben verstuurd. En die ontvanger kan een andere jongeren zijn of zelfs een volwassene, die zich voordoet als jongere, zoals in VIJFTIEN gebeurt. Help Wanted is gelukkig laagdrempelig – het chatten gebeurt anoniem. Kinderen hoeven dus niet bang te zijn dat de medewerker waar ze mee chatten, naar de ouders stappen – maar ze krijgen wel altijd het advies dit zelf te doen. Wanneer ik in klassen voorlichting geef over sexting en grooming, noem ik Help Wanted ook altijd, want vaak weten kinderen echt niet waar ze met hun probleem heen kunnen. Mooier nog zou zijn als hulplijnen als deze niet meer nodig zouden zijn. Als kinderen en jongeren weten wat ze online wel en niet kunnen doen – het is echter een utopie om te denken dat ze nooit meer een naaktfoto zullen sturen naar een vriend(innetje) of dat ze nooit meer om de tuin geleid zullen worden door een groomer. Wat we dan wel kunnen doen, als opvoeders – zowel thuis als op school?

  • praat als ouder met je kind over sexting en grooming, voordat ze naar de brugklas gaan. En nee, dat is niet te vroeg! Ik sprak voor mijn boek Soci@l Kids met een moeder van een meisje dat op een onschuldige spelletjessite in de ban raakte van een groomer en zelfs al met hem wilde afspreken – ze zat in groep 8. Tijden veranderen en kinderen doen sneller mee met dit soort dingen, dus wees dat voor door erover te praten! Pak voorbeelden uit de media om over te praten met je kind. Dan gaat het namelijk niet over henzelf, wat ze moeilijk vinden, maar over een andere situatie waar ze makkelijker met je over van gedachten zullen wisselen )’Wat zou jij doen in zo’n situatie? Ken je iemand die wel eens een naaktfoto heeft gekregen?’.
  • laat je kind lezen over sexting en grooming. Onder Mijn Huid en Vijftien zijn beide geschikt voor kinderen vanaf groep 8 (11-15 jaar), en de boodschap in de boeken is duidelijk, zonder dat het belerend wordt. Deze boeken kunnen ook prima klassikaal gelezen worden, waarna de leerkracht er een les aan vast kan koppelen om te praten over grenzen op sociale media en hoe je erachter komt of iemand betrouwbaar is. En uiteraard kom ik graag voorlichting geven! 
  • zorg dat kinderen weten waar ze terecht kunnen als het toch mis is gegaan. Wijs ze op de site van Help Wanted en voor scholen: download het lesmateriaal en vraag posters aan! Ook ouders kunnen op de site allerlei informatie vinden.

 

Eigenlijk is er best een oplossing… Als we nu eens allemaal, eenmalig, een naaktfoto van onszelf online zouden zetten, dan zijn we niet langer chanteerbaar. Want iedereen doet het dan. Net als nu, maar dan onder je eigen voorwaarden, zoals de Deense journaliste hieronder.

Schermafbeelding 2016-07-14 om 12.53.34

.

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s