Verliefd

Ergens op de wereld lopen mensen die nu glimlachend naar het nieuws over Brussel luisteren. Die er stiekem van balen dat er niet nog veel meer doden zijn gevallen. Persoonlijk kan ik me niets bij zo’n gitzwarte, vergiftigde houding voorstellen. Ik kan me niets voorstellen bij de wens om (al dan niet in naam van je zogenaamde god), dood en verderf te zaaien.

Toen MH17 werd neergeschoten, en wij als verdoofd in Azië rondliepen, besloot ik 1 ding: verliefd te blijven op het leven, de wereld. Er was immens verdriet in ons gezin omdat er twee klasgenoten van mijn kinderen inzaten. En er was angst omdat we luttele uren daarvoor dezelfde route vlogen en het een kwestie van geluk was. Maanden eerder, toen ik moest boeken, was MH17 op die bewuste dag een optie, maar uiteindelijk koos ik een andere maatschappij. Geluk. Er groeide wel besef dat je zomaar, lukraak, slachtoffer kunt worden van een conflict waar je part noch deel aan hebt. Dat je vrolijk in een vliegtuig kunt zitten, op weg naar een bestemming en er nooit meer aankomt. Dat je in een metrostation kunt lopen, waar mensen met een gitzwart gemoed zich opblazen. Dat je naar een concert kunt gaan en neergeschoten kunt worden, of op een terras kunt zitten waar een zelfmoordterrorist zichzelf opblaast. Dat je op een vliegveld kunt staan, zoals de mensen in Brussel vanochtend, en dat het dan zomaar opeens over kan zijn.

En daarom besluit ik het nog maar een keer: verliefd te blijven, te worden, steeds opnieuw, op het leven en alles wat ze biedt en nog gaat brengen. Dat is niet altijd makkelijk als er weer iets gebeurt- maar de makkelijkste weg is vaak niet de mooiste.

 

heart-in-hands.jpg.653x0_q80_crop-smart

One thought on “Verliefd

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s