Breivik, Parijs en Beirut en de slachtofferreflex.

Breivik, Parijs en Beirut en de slachtofferreflex.

Nooit goed mijn mond kunnen houden  ParisSkylinenick-ledger-lebanon-beirut-the-beirut-skyline-from-zaitunay-bay
Facebook kleurde blauwwitrood na Parijs.

Een mooi gebaar om te zeggen’ we zijn solidair, we zeggen ‘NEE” tegen terrorisme.’ Ik heb de driekleur niet over mijn profielfoto geplaatst. Niet omdat ik het ‘lekker puh’ voor de Fransen vond, maar omdat de laatste keer dat er regenboogvlaggen over je profielfoto konden gaan als solidariteitsuiting met homoseksuelen, er een bug in zat en niemand die dingen meer van zijn foto kon krijgen zonder vlieg- en kunstwerk. En dat ik boos ben en ‘NEE!’ tegen terrorisme ben, en meeleef, blijkt toch wel uit mijn updates. Ik ben namelijk woedend.

Na de eerste golf van ongeloof en verdriet, na de invasie van Franse vlaggen op sociale media, begint het gemier. ‘Waarom geen Libanese vlaggen? In Beirut was ook een aanslag! Zijn mijn doden minder waard?’ blogde een Libanese arts en hij schoot in een verkrampte slachtofferrol. Hij deed precies waar hij tegen ageerde: hij creëerde een ‘jullie versus ons’. Er schoten meer mensen in een kramp. ‘Waarom moet ik afstand nemen als moslim? Alle blanken namen ook geen afstand van Breivik toen hij massamoordend rondging.’

Nee, want voor zover ik weet, ging Breivik niet gillend ‘Blanken zijn groot!’ zijn gang. Het gebeurde niet uit naam van blank/christelijk/Scandinavisch/links/rechts. Het gebeurde omdat Breivik een verknipte narcist was met teveel testosteron, als je het mij vraagt. Voor de goede orde: fuck Breivik! En omdat IS claimt islamitisch te zijn en luidkeels ‘Allah is groot’ gilt wanneer ze weer eens iemand onthoofden of lukraak opblazen, lijkt het me een een-tweetje dat we niet kunnen beweren dat het niets met godsdienst te maken heeft. Zelfs imams zeggen nu ‘We kunnen niet net doen of dit niets met ons geloof te maken heeft’. (Volkskrant vandaag) Dat is zoiets als de Paus die zegt ‘We kunnen niet net doen alsof het misbruik niets met onze katholieke kerk te maken heeft.’ Dat zou iedereen gelijk geloven, maar een imam zegt zoiets en dan nog zeggen hele volksgroepen ‘Nee! Dit heeft niets met ons geloof/de islam te maken!’. Tja.

Er circuleert meer. Complottheorieen. Dat het westen dit zelf gestaged heeft om zo Syrie te kunnen ‘nuken‘. Yeah, right. Het is de schuld van Israel. Van Bush. Van de stand van de maan. Van ons. Want wij zouden moslims niet accepteren, ze voelen zich gediscrimineerd. Weer die slachtofferreflex. ‘Wij zijn zielig, werkeloos, dus gaan we maar op een vrijdagavond willekeurig schieten op allerlei mensen.’ Of: ‘Tja, dat soort cartoons, dat kan natuurlijk ook niet echt. Ze vroegen erom…’ Klinkt als: ze droeg een kort rokje. Inmiddels weten we dat zo’n argument geen hout meer snijdt en weggevaagd wordt in de rechtbank.

Een moslim in Molenbeek zei: ‘Ja, maar we worden zo gediscrimineerd! Onze vrouwen worden bespuugd als ze een hoofddoek dragen!’. Dat hebben we vaker gehoord, maar dan andersom: ‘Vrouwen en meisjes worden nagesist en voor hoer uitgescholden als ze geen hoofddoek dragen.’ Veel van hetzelfde, maar de respons daarop is gelukkig niet dat we op het diepe intranet een kalasjnikov gaan kopen en naar een concert in de Ziggo Dome en een wedstrijd van Ajax-Feyenoord gaan om eens even lekker ons gelijk te halen.

Er zijn inderdaad slachtoffers: 43 in Beirut, 132 in Parijs. Dat zijn wat mij betreft de enige mensen die het predikaat ‘slachtoffer’ mogen krijgen. Niet de daders – laten we hen nooit slachtoffer van hun omstandigheden noemen, alsjeblieft. En zet gewoon zelf een Libanese vlag over je profiel als je dat liever doet, maar begin niet te zeuren over hoe jouw doden minder waard zijn. De enige die dat dan zegt, ben je op dat moment zelf.

Een van de daders bleek net een zoontje te hebben gekregen. Hij had ervoor kunnen kiezen zijn zoon goed op te voeden. Te zorgen dat hij een goede opleiding kreeg, daarvoor kunnen knokken in plaats van als slachtoffer roepen dat het toch niet uitmaakte, wat voor diploma zijn zoon zou hebben. Hij had, zoals andere vaders, kunnen roepen ‘Zit je nou alweer achter Fifa? Ga huiswerk maken! En kom van de straat af, ga iets nuttigs doen!’ Hij had het jongetje mee kunnen nemen naar de moskee om hem te leren dat de islam niet bedoeld is als excuus om ongelovigen te moorden, maar dat je de vredelievende kant – die er net zo goed is – kunt kiezen. Maar hij deed dat niet. Hij maakte vrijdagavond hele andere keuzes en veroordeelde daarmee zijn zoontje tot een wereld die niet mooier is geworden.

Vinden we Beirut minder erg omdat we geen Libanese vlag over onze foto’s legden? Nee. Alleen het is als zwemmen: je komt omhoog om adem te halen en dan opeens wordt je alweer overspoeld door een nieuwe golf water. Beirut had de pech dat Parijs er direct achteraan kwam. Die Franse vlag zegt niet ‘We geven niet om Beirut’ maar ‘We zijn het geweld beu!’. We hadden ook geen Russische vlag toen het vliegtuig dat uit Egypte opsteeg, neergeknald werd. Het valt niet meer onder ‘incidenten; te scharen. Onze wereld wordt ernstig bedreigd door een stel narcistische malloten, die hersens als een spons hebben en zich vol gif opzuigen. Dat het weer gaat gebeuren, daarvoor waarschuwde Hollande al. En ik denk dat het beste wat wij kunnen doen, dit is: gewoon doorgaan met het leven vieren, niet bang zijn. En laten we niet in de valkuil lopen van ‘jullie versus ons’ – ook niet als slachtoffers. We willen allemaal een mooie wereld voor onze kinderen – of we nu in Beirut of Parijs wonen.

2 thoughts on “Breivik, Parijs en Beirut en de slachtofferreflex.

  1. Volgens mij was de daad van Breivik juist wél ingegeven door rechts extremisme…. Ik beweer niet alles te weten hoor maar ik herinner me dat hij Wilders als zijn grote voorbeeld zag en dat hij tegen immigratie was.

  2. Begrijpelijke reactie. Nog steeds worden verreweg de meeste aanslagen (zo’n 87 procent!) in Europa door niet-moslims gepleegd. Het is niet om te dissen dat ik dat meld maar gewoon een feit. Niets meer of minder. http://newsmonkey.be/article/28981 Ik denk trouwens dat het voor de slachtoffers niet uitmaakt of de moorden plaatsvinden namens Allah, het communisme, ‘een vrij Catalonië’, het kapitalisme of ‘omdat stemmen dat vertellen’. Verschrikkelijk zijn die aanslagen zeker want alle slachtoffers én alle daders zijn mensen. Vind ik.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s