Midlijfcrisis en Fab at Fifty

giphy-facebook_s

Wie mijn update op Facebook vanochtend las, weet het inmiddels: breaking news – ik heb mijn streefgewicht bereikt. Pfff. Lekker belangrijk. Maar de wereld zit zo vol shit op dit moment – op macro en microniveau- , dat ik het best lekker vind om even over de triviale dingen van het leven te schrijven. Zoals daar was: mijn gewicht. Niet dat ik nu drie stoelen in het vliegtuig nodig had, ik paste nog prima in 1 stoeltje. En met een beetje op en neer springen en niet te veel ademen, pasten mijn broeken ook nog gewoon. Maar ik zag de weegschaal steeds geniepig kleine eindjes opschuiven. Dat begon zo’n twee jaar geleden na de zomervakantie. Een kilootje erbij. Hm. Die kreeg ik er natuurlijk zo af, meende ik. Gewoon weer even Sonja van de planken halen en afstoffen en doen wat ik zeven jaar geleden ook deed: van Sonja een beetje Marlies maken en mijn eigen plan volgen. Werkte toen als een tiet, zeg maar. Maar nu dus niet meer! Paniek! Die kilo werden er twee, drie. Southbeachen dan? Montignaccen? Wacht, ik weet het! Gewoon ALLE koolhydraten schrappen en dan oké- geen wijntjes meer door de week. Nou ja, niet i e d e r e  avond, dan. Vier kilo. F*ck! Was het dan toch waar, dat naarmate je de vijftig naderde, afvallen niet meer lukte?! En zie daar. De Midlijfcrisisdownload was geboren. Taille? Welke taille? Zeven kilo. Ik zag het op foto’s. Ik voelde het aan mijn broeken die ik nu met stiekjes, in plaats van met het knoopje, dichtdeed. De stiekjeszaak deed goede zaken.

En het ging er dus maar niet af. Dan maar naar de sportschool, dacht ik en schreef me in voor twee jaar bij een peperdure sportschool. Dat geld dat ik iedere maand eraan kwijt was, zou een enorme stok achter de deur zijn, dacht ik. Ik ben inmiddels een goede sponsor van de sportschool en ga er hooguit eenmaal per week heen, een beetje laf naar de Zumba. Sporten en ik zijn nooit een goede combi geweest. In de oertijd was ik waarschijnlijk niet de vrouw die achter konijnen aan holde en holenberen ving.

Als diëten niet meer werken, ga je sublimeren. ‘Dat ik niet in deze broek pas, ligt aan het merk.’ ‘Eigenlijk is het best oke, toch, die vetkussentjes? Toch? Vrouwelijk.’ ‘Nee, mijn hormoonhuishouding is de boosdoener. Doe nog maar zo’n taartje, er is toch geen redden meer aan.’ ‘Ik moet me er maar bij neerleggen, ik word tenslotte ook een dagje ouder.’

Maar ik voelde me niet happy bij die 7 kilo. En de 50 nadert (nog zes weken…). Dit voorjaar was ik het opeens echt zat. Pafferig gezicht op foto’s. Enorme muffintop. Ik was er klaar mee. Ik besloot Fab at Fifty te zijn. Vriendinnen zwoeren bij Weightwatchers, maar daar had ik al jaren hele enge beelden bij.Denk aan de Fat Fighters van Little Britain (must see! : https://www.youtube.com/watch?v=uaLikjgJssk) Ik zag mezelf al staan met putjesbillen en een niet lekker zittende string, op een weegschaal temidden van een tribunaal afkeurende vrouwen. ‘Zo, zo, weer een onsje erbij…’ Nee. Maar toen was daar opeens de weightwatchersapp. Niks wegen temidden van anderen. Niks peptalks (allergisch voor, ik krijg er vreetbuien van). Gewoon een app en mijn eigen tijd en discipline. Ik stelde een target in. 7 kilo eraf. De app werkt met punten. Alle voedingsmiddelen hebben punten en ik mocht er 28 per dag. Een glas wijn is 3 punten. Friet 11. Groenten en fruit 0. En zo voort. Het bleek kinderlijk eenvoudig. In bijna drie maanden is de 7 kilo eraf. Vanochtend gaf de app aan dat ik er was. En dat ze me gingen helpen in de stabilisatiefase. En ik mag 32 punten! Heb weer een taille. Minder paf en meer puf. De stiekjes hangen weer in mijn dochters haar in plaats van aan mijn broeken.

Zo. En nu weer terug naar de echte crisissen in het leven. Maar Fab at Fifty – het zit eraan te komen. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s