Bedelen en zwerven – de Syrische kindjes van Istanbul

Istanbul-bedelaars timthumb

De afgelopen vier dagen was ik in Istanbul, een prachtige, hectische, in-your-face stad. Overweldigende architectuur en gebouwen, vriendelijke mensen, hippe hotels – als bedels aan een ketting kun je zo herinneringen en gedachten over zo’n stad aaneenrijgen. Maar tussen al die mooie gouden bedels en hangers, zitten hele andere soorten bedels. Klein, vies, smerig, hondsbrutaal of gewoon totaal verdwaasd. Het was koud in Istanbul. Het lijkt of de Bosphorus vooral wind met zich meebrengt, een snijdende kou. En in die kou, zaten kinderen en vrouwen op de straat. Of ze renden rond, van voorbijganger naar voorbijganger en ze hielden hun smoezelige handen op als een kommetje waar je Lira in kon laten vallen. Ik vroeg me af wie ze waren en waarom ze daar waren, op de straat. En waarom het vrouwen en kinderen waren, en waar hun vaders zouden zijn. Waren het Roma? De kinderen speelden soms op een plastic instrumentje. Klonk voor geen meter, maar je moet wat om geld te verdienen. De kinderen waren vooral rondom Taksim en Suleymaniye te vinden. De moeders zaten verdwaasd, met verweerde handen en gezichten, gehuld in vele lappen stof met hun rug tegen puien en muren, soms een bundeltje baby op hun schoot. Ik zag een moeder die borstvoeding gaf.

Ik vroeg het na bij het hippe hotel waar we verbleven, nabij Taksim.

‘Ze komen uit Surya,’ zei de hippe hotelmanager. Syrie? Ja, Syrie. Ze kwamen de brede grens over en kwamen dan in kampen terecht. Die kampen waren prima, zei de man, en ze hoopten allemaal dat de situatie in Syrie snel beter zou worden en dat iedereen weer naar huis kon gaan. Maar er waren ook mensen die niet in het kamp wilde blijven, die dachten dat het in Istanbul misschien  wel beter zou zijn. Dat waren de kinderen en vrouwen die we zagen. Duizenden kilometers overbrugd om hier te wonen op straat. ‘Er komen iedere dag wel vijftig kinderen vragen om geld hier,’ zei de man hoofdschuddend. ‘Triest. En ook zorgwekkend. Deze kinderen zwerven straks 3, 4 jaar op straat en dan worden ze crimineel. Ze moeten wel, om te overleven.’ Ze sliepen inderdaad echt op straat, vertelde hij, of in leegstaande gebouwen.

Bij het Suleymaniye waren er behoorlijk wat kinderen, vooral kleintjes. Ze liepen met ons mee en eisten geld. Ik geef in principe liever nooit geld, maar eten, alleen was er nu even geen kraampje voorhanden. We pakten de losse lira die we nog hadden en wilden die uitdelen, maar de kinderhanden krabden en trokken al het geld weg zonder dat het verdeeld was door ons. Een meisje was buiten de boot gevallen. Ze krijste en kreeg een driftbui terwijl ze tegen ons aan bleef staan, woedend gesticulerend en gillend om lire. Het meisje dat stiekem twee lire had gepakt, bleef mokkend naar de grond kijken. Uiteindelijk liepen ze weg. Een onthutsende ervaring. We liepen door, terug naar beneden, naar de bazaarwijk. Er kwam nog een jochie naast ons lopen. Fluisterend vroeg hij om geld en hij gebaarde naar zijn mond. Hij was smoezelig, maar zijn grote bruine ogen waren zo lief. En zoals met al die kinderen, trof het me weer. Zo’n kind moet niet daar lopen, leren hoe hij moet stelen, vechten, bedriegen om te overleven, maar ergens op een voetbalveldje in Syrië met zijn vriendjes voetballen. We hadden alleen geen kleingeld meer, dus ik gebaarde dat hij mee moest lopen. Bij een eettentje bestelde we een tosti voor hem en gaven het wisselgeld aan hem. En terwijl wij wegliepen, en hij wachtte op zijn tosti, zwaaide hij nog even.

Ik geloof niet dat het Rode Kruis of andere stichtingen en hulporganisaties deze kinderen bereiken. Wel die in de kampen, maar het zijn deze kinderen die als zandkorrels tussen het systeem door vallen. En wie kan hen dan helpen?!

**

De foto’s zijn niet van mij, maar op internet gevonden, gemaakt door correspondenten in Turkije. Ze geven echter precies weer hoe het eruit ziet.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s