Hoe kleurrijker de wereld, hoe meer zwart-wit we gaan denken

Schermafbeelding 2014-08-22 om 10.58.05Tegenwoordig is een mening hebben over een van de vele conflicten in de wereld, zoiets als op eieren lopen. Trouwens, het hoeft niet eens over een conflict te gaan – probeer maar eens een mening te ventileren over de pietendiscussie en je opent direct allerlei beerputten. Ik plaatste laatst een kaart op twitter, een geografische weergave van het Palestijnse gebied en Israel sinds 1905 en schreef daarbij dat ik het verhelderend vond om het voor mij ondoorgrondelijke conflict, iets beter te begrijpen. Wanneer een bevolkingsgroep al ruim 500 jaar ergens woont en dat gebied langzaam ingenomen ziet worden, moeten er wel frustraties ontstaan. De tweet werd in de dagen daarna steeds weer opnieuw gebruikt in discussies tussen anti-Israel gezinde mensen en pro-israel mensen. Ik ging er maar niet op in, want juist op sociale media tref je veel fundamentalisten die gebaat zouden zijn bij een gezonde dosis zelfcensuur. In dat opzicht begrijp ik Buma’s oproep tot het veroordelen van terreurverheerlijking op sociale media- vrijheid is een groot goed, dat misschien soms verdedigd moet worden met niet-democratische maatregelen, maar dat is een heel andere discussie.  

Toen ik las dat pro-russische rebellen nog steeds of alweer vliegtuigen uit  de lucht schieten en dat ik het steeds lastiger vind Russen, die hun steun hieraan verlenen, daardoor sympathiek te vinden, kreeg ik direct allerlei reacties over me heen dat het juist Oekraïne was die zijn eigen mensen uitmoordde, dat Putin een held is, dat mensen hun handen in het vuur zouden steken voor de Russen die ze kennen, dat Oekraïne van Rusland is, dat het hun recht was vliegtuigen uit de lucht te schieten volgens de conventie van Geneve. Als ik schrijf dat ik de islam steeds minder begrijp (of liever nog: het gebrek aan wereldwijd enorm protest van gematigde moslims tegen het excessieve geweld van IS) vanwege de beelden van de IS, begrijpt iedereen dat opeens wel. Sterker nog, ik krijg gelijk te horen wat een achterlijke cultuur dat hele islam wel niet is. 

Het lijkt wel of, hoe kleurrijker de wereld is geworden, hoe meer zwart-wit mensen geen denken. Zeggen dat je geschokt bent door de meer dan 2000 burgerdoden in de Gazastrook, maakt je niet gelijk een antisemiet, alhoewel veel mensen je dat graag doen geloven. Je kunt Israel veroordelen om hoeveel kinderen en onschuldige burgers ze nu al gedood hebben, zonder dat je daarbij opeens ultrarechts bent geworden, zonder dat je opeens Hamasaanhanger bent geworden of niet meer zou begrijpen dat Israel het recht heeft zich te verdedigen tegen de rakettenregen die ze steeds te verduren krijgt. Zeggen dat je tegen het geweld van ISIS bent, tegen deze vorm van ‘islam’ maakt je geen anti-islamist, geen PVV’er, geen pro-patrialid. Je kunt inzien dat de islam in weze een vredelievende religie is, waar dit soort excessief geweld geen plek heeft, en toch kritiek hebben op de wijze waarop gefrustreerde zielen deze godsdienst naar hun hand zetten, zonder dat je vindt dat islam een achterlijk geloof is. En nee, dat maakt je niet gelijk een enorme nationalist, net zomin als zeggen dat je liever gewoon een zwarte piet hebt in plaats van een blauwe, je een racist maakt. 
Zoals ik al zei, je mening geven is tegenwoordig zoiets als op eieren lopen. Veel wordt verkeerd geïnterpreteerd en iedereen wil je mening gelijk zwart of wit maken, zonder de kleurrijke nuances erin te willen zien.  

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s