‘Nee, voor boeken betaal ik niet, hoor. Kun jij er trouwens van rondkomen?’

Zomaar een borrel, van de week. Ik sta aan een tafel met wat andere gasten. Naast me zegt een vrouw opeens ‘Ik zag je boek in de winkel liggen! Leuk, hoor. Bijzonder!’ We praten wat over het boekenvak, we staan in de zon en ik neem een slokje wijn. Of ik er van kan rondkomen, vraagt ze. Ik antwoord naar eerlijkheid dat zoiets lastig is, dat de markt lastig is en dat het niet is zoals zij, iedere maand vaste inkomsten van een baan. Ze knikt vol begrip. Haar kinderen lezen wel, maar zelf komt ze er nauwelijks meer aan toe. Druk druk. ‘Nou ja, E.L. James, ja, dat heb ik wel gekocht, verslonden, haha! En ik kreeg laatst weer wat boeken voor op mijn reader. Die had mijn vriendin weer van haar collega gekregen. Dat vind ik dan wel lekker. Voor boeken ga ik niet betalen, hoor,’ kwettert ze vrolijk verder. ‘Dat doe ik niet. Maar als ik ze dan zo kan krijgen, lees ik ze wel.’ 

De wijn smaakt opeens zuur. De zon brandt trouwens verdomde fel, bedenk ik me. Ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik moet zeggen. Er staan allemaal mensen om de tafel. Ze knikken glimlachend, iemand zegt nog dat ze Vijftig Tinten niet gelezen heeft en dan gaan de gesprekken verder. Over van alles en nog wat. Ik draai me om en loop weg, naar de schaduw.

 

Waarom ik nu niets zei? Omdat ik overdonderd was. Beduusd. Geraakt dat je tegen een schrijver kunt zeggen dat je niets wenst te betalen voor boeken, met een air en vanzelfsprekendheid alsof boeken je recht zijn. En omdat ik het antwoord ook niet heb op waarom mensen zo denken en wat er aan gedaan kan worden. 

 

Afbeelding

23 thoughts on “‘Nee, voor boeken betaal ik niet, hoor. Kun jij er trouwens van rondkomen?’

 1. Niks lekkerder dan jezelf op een boek trakteren. Ik snap die mensen niet je betaald toch ook voor je brood en andere dingen.

 2. Ik vind het oprecht erg dat we in een maatschappij leven waar mensen niet meer willen betalen voor boeken, muziek, films…. Eigenlijk alles waar de maker zijn of haar hart en ziel in legt, maar waar dezelfde hij of zij niet meer in staat is het hoofd boven water te houden omdat het product geen waarde meer heeft….. Dit kan niet anders dan leiden tot een enorme verschraling van de maatschappij…. Treurig

 3. Het enige wat ik kan bedenken is het die mensen steeds maar opnieuw vertellen. Schrijven en vertalen is werk en as we nieuwe boeen willen, moeten we ervoor betalen. Het is diefstal het niet te doen.

 4. Ik heb dit jaar twee besluiten genomen: 1) om geen e-book meer uit te geven wanneer de encryptie niet volledig dichtgetimmerd is en 2) een eigen uitgeverij starten. Je kent het principe ongetwijfeld: als de berg niet naar Mohammed komt….dan regelt Fatima het zelf wel. Helemaal wanneer het om je auteursrechten gaat.

  • Ik ben compleet tegen het kopieren van boeken… Maar suggestie 1 bereikt precies wat je niet wil.

   Toevallig deze week nog: een vriend heeft een Kindle en koopt een ebook bij Bol.com. Hij is veertig minuten bezig geweest om deze op zijn Kindle te krijgen. Want de DRM van de Kindle is weer anders dan die van Bol, en die moet dus omgezet worden via een stuk software dat hij ergens moet downloaden en installeren, etc etc.

   Hij kan het boek ook gratis downloaden en in 10 seconden op zijn Kindle zetten. Wat denk je dat hij in de toekomst doet?

   DRM/Encryptie is ineffectief: het straft diegenen die legaal proberen te kopen (maakt hen het leven moeilijk), en het heeft geen enkel effect op de downloaders die boeken gewoon plukken van het net. Want geen enkele DRM is onkraakbaar, dus die beschikbaarheid zal er altijd zijn.

   Wil je eBooks verkopen, dan is één van de vele stappen juist dat het overal moet kunnen, en makkelijk en snel. DRM werkt dat vooral tegen ben ik bang.

   En verder… ik stem voor de kopstoot. Werkt gewoon goed, altijd!

   • Duit in het zakje: ik KOOP e-boeken, en media (muziek, films). Ik download wel eens wat, maar zelden. Maar -als- ik iets download komt dat omdat het moeilijk verkrijgbaar is, of (dus juist) doordat er DRM opzit.

 5. Ben er even stil van .Ik vind het een schandalig ik koop me boeken keurig gewoon en e.boek . En natuurlijk is het fijne als je er is een krijgt maar die ik krijg zijn ook gekocht speciaal voor mij en daar ben ik blij mee. En soms heb ik niet de nieuwe gelijk en moet ik er even op wachten .Maar deste meer geniet ik er dan van. niet al de lezers zijn zo er zijn ook eerlijk lezers nog

 6. E-books zijn tegenwoordig wel goed te beveiligen, echter veel uitgeverijen willen dit niet want dat gaat ten koste van hun marge. Betreffende het slechte inkomen van een schrijver, ook dit is niet meer nodig. Uitgeverij Boekenindustrie betaalt maximaal 35% aan royalty voor een goed verkocht boek. Ook wordt de royalty per maand aan de schrijver uitbetaald, zodat er een ‘vast’ inkomen ontstaat voor de schrijver. Uitgever Boekenindustrie is een van de eerste die het verdienmodel van de boekenbranche heeft veranderd. De auteur én de boekhandel gaan bij Boekenindustrie er fors op vooruit! http://www.boekenindustrie.nl

 7. Hmmm… Bovenstaande is wel erg reclame, vind je niet, Van Bommel?

  Al die beveiligingen helpen nada niks. Dat wordt toch wel gekraakt. Ik denk dat je het veel meer in mentaliteitsverandering moet zoeken. Dus elke keer weer je mond opentrekken…

  Mooi blog!

  • Zonder reclame kan Boekenindustrie niet bekendmaken dat het verdienmodel binnen de boekenbranche weldegelijk veranderd kan worden, waardoor de auteur én boekhandel ten koste van de overheadkosten van de uitgever financieel geholpen kunnen worden.

 8. Boeken die je bij Bol koopt (en elders zal het niet anders zijn) kun je veelal naar anderen sturen. Net zoals je papieren boeken mag uitlenen. Daar is niets illegaals aan. Maar je mag ze niet te downloaden zetten op internet en sinds kort ook niet meer van illegale sites afhalen. E-boeken zijn nog altijd schandalig duur in Nederland. Ik heb zo’n vermoeden dat het een stuk zou schelen als e-boeken veel goedkoper zouden zijn dan papieren boeken. Dat illegale gedoe wordt ernstig in de hand gewerkt door de prijzen van boeken. Ik koop regelmatig Kindle-boeken. En voor minder dan 7 of 8 dollar per stuk. Voor zo’n prijs ga je niet eens zoeken naar een illegale versie. Dan veel liever het origineel en wel direct na het uitkomen.

 9. Ik koop mijn e-boeken. Zoals ik mijn papieren boeken kocht en koop. Gewoon omdat het zo hoort. Maar ik merk dat ik door het gros van de mensen voor gek versleten wordt. Nou schrijf ik geen boeken dus ik kan het langs mee heen laten glijden. Voor schrijvers zoals jij vind ik het een trieste ontwikkeling en ik kan me helemaal voorstellen dat die wijn van zurigheid niet meer te drinken is.

 10. Netflix en iTunes bewijzen dat mensen best voor content willen betalen, als het makkelijk en snel gaat.
  eBooks zijn in de EU nog veel te duur en uitgevers zijn een businessmodel dat langzaam aan het sterven is. In de VS verkopen auteurs honderdduizenden “Kindle Singles” per maand voor $2 per stuk. Daar komt überhaupt geen uitgever aan te pas.
  Kan de auteur vertellen wat zij verdient aan een extra verkocht boek? Dan kan de lezer die het getorrent heeft dat doneren via PayPal als hij zeer tevreden was over het boek.
  Als auteur moet je tegenwoordig je fans in de gelegenheid stellen te betalen ipv daar bedrijven voor in te huren. Zie ook:
  https://www.techdirt.com/blog/casestudies/articles/20130301/11211222172/amanda-palmer-true-nature-connecting-with-fans-its-about-trust.shtml

 11. Goed blog Marlies. Ik heb ook nooit het juiste ad-rem antwoord klaarliggen op zo’n moment. Herkenbaar dus. Mocht je toch ontdekken hoe je het juiste zegt op zo’n moment – laat t me weten!

 12. Het is natuurlijk mi dat mensen niet betalen wanneer het zo gemakkelijk is het voor niets te bemachtigen. Het neemt niet weg dat het je schokt wanneer iemand je dat zo bot in je gezicht slingert. De mogelijkheden dichttimmeren is het enige dat er op zit. Volg de NS die is daar nu ook mee bezig.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s